tisdag 8 december 2009

Teori och Empiri

Det från Dalarna sprungna företaget Clas Ohlsson lämnade idag kvartalsrapport där man redovisade en vinst före skatt om 145 mkr. Resultatet överraskade marknaden som hade förväntat sig en vinst på ca 131 mkr, dvs resultatet var ca 10% bättre än förväntat. Belöningen för bolaget är en aktie som för närvarande går upp 5:- eller 3,4%.

Som av en händelse gjorde jag under dagens lunch en fältstudie i Eskilstunas Clas Ohlsonbutik. Och svaret är: ja, det var väldigt mycket folk i butiken och det var välfylla korgar som kunderna bar på. Nu säger just det här besöket kanske inte så mycket eftersom det är jultider och julklappsshopping som gäller men ett tips är ändå att besöka en (eller helst fler) butiker i den detaljhandelskedja ni funderar på att investera i. Komplettera sedan besöket med att läsa på om företaget, dess marknad, konkurrentbild, bankens analyser osv för att få en bild över om det kan vara en bra investering eller inte. Sedan besöker ni butikerna igen för bekräftelse eller ev dementi av känslan från första besöket.

Har ni gjort allt detta har ni verkligen kombinerat teoretiska och empiriska studier och har en välunderbyggd analys för ert ev köpbeslut av aktien. Bra jobbat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar